Mor til søn med svær hjerneskade: Man skal aldrig give op!
Patrick Wermelin på 27 år pådrog sig en voldsom hjerneskade, da han for 7 år siden var udsat for et trafikuheld. Det betød en ny hverdag med massive udfordringer.
Det gik hårdest ud over korttidshukommelsen, da Patrick Wermelin blev udsat for en trafikulykke for 7 år siden. Grundet en skade i frontallappen mistede han også evnen til at planlægge og skabe overblik. De første mange måneder efter ulykken kunne han ikke huske mere end to sekunder tilbage.
"Når han lukkede øjnene og åbnede dem igen, kunne han ikke huske, hvem der stod foran ham," fortæller Patricks’ mor Tina Wermelin og fortsætter:
"Før ulykken var Patrick en person, som havde tjek på alt. Da han så fik revet tæppet væk under sig, påvirkede det hele vores liv, og det har været en sej kamp lige siden."
Patrick var sengeliggende i halvandet år efter ulykken. Fysisk træning har dog hjulpet ham siden, så han i dag er i stand til at gå med støtte fra en rollator eller stok. Men han kæmper fortsat med såvel hukommelsen som balancen og koncentrationen.
"Det har været utrolig svært at finde en metode eller et træningsforløb, som har kunnet forbedre den skadede korttidshukommelse. Men en dag læser jeg om Mitii, der netop er et træningsforløb, som fokuserer på den kognitive del," siger Tina.
Vi bliver ved med at kæmpe
Patrick indleder et hjemmetræningsforløb med Mitii. Her skal han løse forskellige opgaver ved hjælp af en computer, der er koblet op til en tv-skærm, hvor opgaverne bliver præsenteret.
"Træning med Mitii er baseret på, at hele kroppen anvendes til at udvikle hjernen og samtidig øge dit motoriske niveau. Når du træner intenst over tilstrækkelig lang tid, vil ændringerne i hjernen blive permanente og en helt naturlig del af din hukommelse. Du bliver bedre til at forstå din egen krop og dermed også andres gennem kombinationen af kognitiv og motorisk træning," forklarer Ditte Dangaard Christensen, der er chefinstruktør og fysioterapeut hos Mitii.
Efter 14 ugers træning sker der da også en tydelig forandring med Patrick.
"Træningsforløbet med Mitii har udfordret ham kognitivt og har virkelig styrket ham. Hvis han er i balance, kan han sagtens huske flere timer tilbage," siger Tina.
Hun bliver bakket op at Patricks hjælpetræner, Rikke Hyttel, der er pædagog på det bosted, hvor Patrick er tilknyttet, og som bistår træningen med Mitii.
"Patrick har været enormt motiveret og engageret i træningen, og jeg har tydeligt kunne se, at der er sket noget med ham. Hans balance er blevet meget bedre, og han kan huske øvelserne bedre," siger hun.
Patrick er således blevet mere sikker på øvelserne, og Rikke er ikke i tvivl om, at Mitii har haft en stor betydning for hans udvikling:
"I starten kunne han ikke huske, hvem jeg var, selv om jeg havde været der dagen før. Som tiden skred frem, blev jeg en fast del af hans uge. Og så kunne han pludselig genkende mig fra gang til gang. Han har også spurgt efter mig, siden han stoppede med Mitii."
Patricks mor er da også fyldt med håb, ligesom hun sikker på, at han fortsat vil udvikle sig.
"Vi håber på og kæmper for, at Patrick skal udvikles på alle områder, så han kan blive så robust som mulig. Vi ønsker med vores bidrag at kunne hjælpe ham til at få et så godt og værdigt liv som muligt trods sin hjerneskade. Som mor er det dejligt at se, at der er en udvikling, så vi bliver ved med at kæmpe," siger Tina og slutter:
"Essensen af hans historie er også, at man aldrig skal give op. På trods af at Patrick først kom sent i gang med træning, fordi han ikke blev tilbudt nogen form for rehabilitering, har han alligevel udviklet sig rigtig meget. Han ønsker sig brændende at komme op og gå igen uden hjælpemiddel og at kunne huske endnu bedre. Han er godt på vej, så det er et mål, han hele tiden kæmper for at nå."